Προειδοποιηση για τον Αναγνωστη

Τα Blogs πολιτικού περιεχομένου όπως και το ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ περιέχουν ενίοτε υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους και συχνά σατυρικό ή υβριστικό.
Κανείς δέν υποχρεώνει κανέναν να το διαβάσει, δεδομένου οτι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Αν νομίζετε ότι σας ενοχλεί παρακαλώ απομακρυνθείτε από την σελίδα .






Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

“Τρέμει” η Ελλάδα από το τραπεζικό και πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιανουαρίου 20, 2012
Σήμερα η ΕΕ αποφάσισε να βάλει εμπάργκο στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και τη Δευτέρα αποφασίζει και επίσημα στις εισαγωγές πετρελαίου.
Αυτό έχει αναστατώσει την ελληνική πλευρά, που όσο και να αναγκάζεται να συμπορευθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ, τρέμει στην ιδέα να μην εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν. Κι αυτό γιατί το Ιράν είναι η μόνη χώρα που μας δίνει πετρέλαιο επί πιστώσει.
Ενδεικτικό της κατάστασης, φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία:
Το Ιράν εξάγει 450.000 βαρέλια ημερησίως στην ΕΕ, που αποτελεί το 18% των εξαγωγών της. Από αυτά, τα 180.000 βαρέλια πάνε στην Ιταλία, 160.000 στην Ισπανία και 100.000 βαρέλια την ημέρα έρχονται στην Ελλάδα.
Αν κοπεί και αυτή η γραμμή στην χώρα μας σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουν η διανομή των αποθεμάτων της χώρας, που σύμφωνα με πληροφορίες επαρκούν για 2 – 3 μήνες.
Μάλιστα, το πετρελαϊκό εμπάργκο που αναμένεται να αποφασίσει επίσημα την Δευτέρα στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, θα έχει σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα ακόμα και των 200 δολαρίων την ημέρα, ενώ από την πλευρά του το Ιράν υπογραμμίζει ότι αν συνεχιστεί η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, θα κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, που και σε αυτή την περίπτωση θα εκτινάξει το πετρέλαιο σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Πάντως, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα, ότι η καθυστέρηση στην απόφαση για το πετρελαϊκό εμπάργκο οφείλεται στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί «εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου».
Επισήμως, η πίεση της Ευρώπης προς το Ιράν αποδίδεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Από την άλλη, αυτή η κίνηση γίνεται την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της κρίσης χρέους και μια εκτόξευση στην τιμή του πετρελαίου, θα δημιουργήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και θα βγάλει τους προϋπολογισμούς των κρατών εκτός στόχων, αφού τους έχουν υπολογίσει με βάση συγκεκριμένες τιμές πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου