Προειδοποιηση για τον Αναγνωστη

Τα Blogs πολιτικού περιεχομένου όπως και το ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ περιέχουν ενίοτε υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους και συχνά σατυρικό ή υβριστικό.
Κανείς δέν υποχρεώνει κανέναν να το διαβάσει, δεδομένου οτι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Αν νομίζετε ότι σας ενοχλεί παρακαλώ απομακρυνθείτε από την σελίδα .






Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικων ερμηνεύει τον ΦΠΑ στην εστίαση 37 μέρες μετά την εφαρμογή του με παράδειγμα ..την μπουγάτσα!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Οκτωβρίου 7, 2011
Του Δημήτρη Χαραλάμπους από ΤΟ ΒΉΜΑ
 «Ιστορική» για τη λογική(;) με την οποία λειτουργεί η δημόσια διοίκηση μπορεί να αποδειχθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ας το δούμε πιο απλά. Η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ. Καλώς ή κακώς, την πήρε. Από εκεί και πέρα… άρχισε το χάος. Ενδεικτικά:
- Τα συσκευασμένα, αεροστεγώς κλεισμένα τρόφιμα έχουν συντελεστή 13%. Αν αυτά ανοίξουν για να… ψηθούν (π.χ. «ζέσταμα σάντουϊτς»)… ανεβαίνουν στο 23% ΦΠΑ! Δεν διευκρινίζεται μήπως ο ΦΠΑ ανεβαίνει περισσότερο εάν… παραψηθούν!
- Η μπουγάτσα με τυρί, έχει συντελεστή 23%. Η μπουγάτσα με κρέμα έχει 13% ΦΠΑ, διότι υπάγεται στα γλυκά. Ο προϊστάμενος του υπογράφοντα την εγκύκλιο κ. Ι. Καπελέρη, υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθότι Σαλονικιός θα έπρεπε να του επισημάνει ότι στη συμπρωτεύουσα συνηθίζεται να αγοράζει κανείς «μισή κρέμα-μισή τυρί». Τι γίνεται σε μία τέτοια περίπτωση με τον ΦΠΑ;
Για να μη μείνει καμία αμφιβολία δε περί του… θολωμένου μυαλού των υπηρεσιακών παραγόντων που συνέταξαν την εγκύκλιο, το… σταυρόλεξο περιπλέκεται.
- Αν η μπουγάτσα με κρέμα καταναλωθεί εκτός καταστήματος, παραμένει με συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αν, όμως, καταναλωθεί εντός καταστήματος, φορολογείται με… 23%. Αραγε, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο πωλητής μπουγάτσας… θα κυνηγάει τον πελάτη να δει αν θα φάει καμία μπουκιά εντός καταστήματος για να του επιβάλλει τον αυξημένο ΦΠΑ και να τον αποδώσει στο κράτος;
Ακόμη χειρότερα:
- Σε ένα ξενοδοχείο το νερό π.χ. στο μίνι μπαρ φορολογείται με 13%. Αν όμως ζητηθεί από το room service, στη διαδρομή προς το… δωμάτιο ο ΦΠΑ γίνεται 23%.

- Σε «κυλικεία-εστιατόρια», τα σάντουϊτς, οι πίτες, οι σφολιάτες υπάγονται στο 13%. Τα μαγειρευτά φαγητά όμως, στον μεγάλο ΦΠΑ.
- Αν ένας χυμός δεν προσφέρεται άμεσα προς κατανάλωση, αλλά πρέπει να υποστεί επεξεργασία, π.χ. αραίωση, υπάγεται στο 13%. Αν όχι, στο 23%.
Ερώτημα ζαλισμένου πολίτη: πόσο… μυαλό χρειάζεται για να βγαίνουν ερμηνευτικές των νόμων εγκύκλιοι με απλούς, σταράτους, λογικούς και ευκόλως πραγματοποιήσιμους κανόνες;
Πόσο παραπάνω πρέπει να ταλαιπωρείται ο κάθε επιχειρηματίας γιατί κάποιοι φωστήρες της δημόσιας διοίκησης αποφασίζουν ότι μπορεί μία μικρομεσαία επιχείρηση να… παίζει το παιχνίδι του ΦΠΑ με τον πελάτη της, για το εάν έφαγε μία μπουκιά μπουγάτσα εντός ή εκτός καταστήματος; Μήπως, τελικά, το κράτος… μας κάνει πλάκα;
ΥΓ. Το γλυκόξινο κοτόπουλο σε ποια κατηγορία ανήκει;

Μήπως ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που συνέταξε αυτήν την εγκύκλιο θα έπρεπε να ξανακάνει μια προσπάθεια να την ξαναπαίξει,
 μπας και του βγει καλύτερα την επόμενη φορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου