Προειδοποιηση για τον Αναγνωστη

Τα Blogs πολιτικού περιεχομένου όπως και το ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ περιέχουν ενίοτε υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους και συχνά σατυρικό ή υβριστικό.
Κανείς δέν υποχρεώνει κανέναν να το διαβάσει, δεδομένου οτι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Αν νομίζετε ότι σας ενοχλεί παρακαλώ απομακρυνθείτε από την σελίδα .






Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΡΟΦΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ?

Λογιστική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων 
 Για τα μάτια του κόσμου ,ίσως για να ξεπουληθεί η χώρα σε όσο το δυνατόν
πιο εξευτελιστικές τιμές

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 19, 2011
http://olympiada.files.wordpress.com/2011/12/maimoynd.jpg?w=300&h=201Η λογιστική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ανεβάζει τεχνητά την ήδη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το παραδέχεται έμμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης σε απάντηση που μου έδωσε σε σχέση με το “παρκάρισμα” κονδυλίων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το JEREMIE και το ΕΝΑΛΙΟ. Τα κονδύλια αυτά καταγράφονται αμέσως ως απορροφηθέντα, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας, “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, JEREMIE και ΕΝΑΛΙΟ, έχουν απορροφήσει λογιστικά 1.141 εκ. ευρώ. Από αυτά, μέχρι σήμερα, λιγότερα από 20 εκ. έχουν διοχετευθεί στην αγορά.
Αναλυτικότερα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά ούτε 1 ευρώ από τα 460 εκατομμύρια που διαθέτει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ενώ μόλις 5 εκ. ευρώ έχουν δοθεί στους πολίτες ως προκαταβολές δανείων για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, που χρηματοδοτείται από το αντίστοιχο Ταμείο Χαρτοφυλακίου. Όσον αφορά δε στα προγράμματα του JEREMIE μόνο ένα προϊόν έχει αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά, από το οποίο έχουν εγκριθεί δάνεια ύψους 13,1 εκ. ευρώ.
Η ίδια λογική “παρκαρίσματος” ακολουθείται και στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας. Στην απορρόφηση των κονδυλίων υπολογίζονται και τα 35 εκ. ευρώ του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «ΕΝΑΛΙΟ». Oι δράσεις, όμως, που θα χρηματοδοτηθούν τελικά από αυτό δεν έχουν ακόμα σχεδιαστεί και επομένως δεν έχουν υλοποιηθεί.
Την κρίσιμη αυτή ώρα, που η ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ο εξωραϊσμός των στοιχείων δεν ενδιαφέρει κανένα. Στους πίνακες απορρόφησης του υπουργείου, λόγω των Ταμείων Χαρτοφυλακίου, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 19,5% (ή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε απόλυτους αριθμούς). Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αγορά γενικότερα, ελάχιστα έχουν επωφεληθεί. Είναι μια ακόμα εξήγηση γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου